Tuzluca’da organik Tarımda İlk Hasat: 152 Ton Elma Üretildi
Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde, Doğal dengeyi koruyarak hava, su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilirliğini hedefleyen organik tarım çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.
2024’te İlk Adım Atıldı
Organik tarım süreci, 2024 yılında Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş’in öncülüğünde başlatıldı. Tuzluca İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Aktaş ile Tunay Gıda Organik Tarım Direktörü Mustafa Mutu’nun katkılarıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, ilçeye bağlı 5 köyde 9 üreticiyle toplam 117 dekarlık alanda 152 ton organik elma üretildi. Bu hasat, Tuzluca’da organik tarım alanındaki ilk ürün olarak kayıtlara geçti.
2025’te Hedef Daha Büyük
Yetkililer, 2025 yılı için üretim hedeflerinin büyütüldüğünü belirtti. yeni dönemde 24 üretici, 209 dekarlık alanda 270 ton organik elma üretimi yapmayı planlıyor. Böylece organik tarım alanlarının ve üretici sayısının her yıl artarak gelişmesi hedefleniyor.
Bölgeye Katkı ve Gelecek Perspektifi
Organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte hem doğal kaynakların korunması hem de sağlıklı ve güvenilir gıda üretiminin artacağı ifade edildi. Yetkililer, bu çalışmaların tuzluca ve bölge için önemli bir gelecek sunduğunu vurguladı.
HAKAN ARAS