• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
14:48
Iğdır Canlı Hayvan Pazarı’nda Sıkı Denetim: “Hem Üretici Hem Tüketici Koruma Altında” ‍
12:23
Iğdır’da JASAT’tan Nokta Operasyon: 12 Yıl 7 Ay Hapis Cezalı Hırsız Yakalandı 
11:25
Tuzluca’da Tarıma Can Suyu: 4 Köyde Sulama Kanalı Çalışmaları Tamamlanmak Üzere 
09:30
Rektör Gürel’e Güvenlik Korucuları Derneği’nden Ziyaret: “Üniversite–STK İş Birliği Güçleniyor”
09:21
Vali Turan’dan Halk Oyunları Ekibine Tebrik Ziyareti: “Geleneksel Değerlerimizi Yaşatıyorsunuz”
09:19
Gürcistan Sınırında Askeri Uçak Kazası: Kahraman Mehmetçiklerimiz Şehit Oldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Bağırsak kanserinden korunmanın 10 yolu
GENEL
Yayınlanma: 27 Mart 2017 - 12:23

Bağırsak kanserinden korunmanın 10 yolu

Kalın bağırsak (kolon) kanseri; sinsice ilerleyip, genellikle erken dönemde belirti vermiyor

GENEL
27 Mart 2017 - 12:23
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Bağırsak kanserinden korunmanın 10 yolu
Kalın bağırsak (kolon) kanseri; sinsice ilerleyip, genellikle erken dönemde belirti vermiyor. Oysa ki henüz polip halinde teşhis konulduğunda önlenebilen hastalıktan en çok obezite ve hatalı beslenme alışkanlıkları sorumlu tutuluyor… Acıbadem Altunizade Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş, bağırsak kanserinden koruyan doğru beslenmenin önemli noktalarını anlattı.

1-Bol posalı beslenin
Çalışmalarda; az posa ile beslenen toplumlarda kolon ve rektum kanserinin daha sık görüldüğü belirlenmiş. Yüksek posa içeren bir diyet ile beslenme, atık maddelerin sindirim sisteminden geçiş süresini azaltarak ve daha ağır, daha hacimli atık maddesi (dışkı) oluşturarak kanser riskini azaltıyor.

GÜNLÜK POSA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN *Tam tahıllı ekmek tüketin. *Günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze yemeğini düzenli olarak tüketin. Söğüş sebze veya salatayı en az iki ana öğününüze ekleyin. *Haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeyi ihmal etmeyin. *Sade makarna yerine kepekli makarnayı, pirinç pilavı yerine kepekli pirinç veya bulgur pilavını tercih edin. *Günlük beslenmenize 1-2 yemek kaşığı buğday veya yulaf kepeği veya yulaf ezmesi ekleyin.

2-Meyve tüketmeyi unutmayın
Yeterli meyve tüketenler yetersiz tüketenlere kıyasla kolon kanserinden daha fazla korunuyor. Dolayısıyla her gün meyve yemeye özen gösterin. Günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeniz yeterlidir.

3-Sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin
Sarımsak içeriği yüksek olan diyetlerin kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkisi olduğunu gösteren kanıtlar var. Bu çeşni verici sebzeye sofralarınızda daha fazla yer verin.

4-Diyetinizde kalsiyum kaynaklarına yer açın
Yeterli kalsiyum alımı kolon kanserinden koruyucu etki oluşturuyor. Yetişkin bireyler için 2 bardak süt veya yoğurt ve 60 gram peynir tüketimi yeterli kalsiyum miktarını karşılıyor. Ergenlik dönemindeki gençlerin ise kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt, 120 gram peynir tüketmeleri gerekiyor.

5-Sigara içmeyin alkolden kaçının
Yapılan çalışmalara göre sigara içmek kolon kanserinde de riski artırıyor. Dolayısıyla içiyorsanız hemen bırakın, alkol kullanmıyorsanız başlamayın. Alkol tüketiyorsanız miktar ve sıklığını mutlaka azaltın.

6-D vitamini düzeyinizi kontrol edin
Yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliği olan kişilerde kolon kanseri sıklığının yüksek olduğu bildirilmiş. D vitamini düzeyinizin yeterli olup olmadığından emin olmak için tahlil yaptırılmalı. D vitamini yetersizliği söz konusu ise doktorunuza başvurun.

7-İdeal kilonuza ulaşın
Obez veya aşırı kilo kolon kanserinin oluşumuna sebep olan risk faktörleri arasında gösteriliyor. Sağlıklı ağırlığa ulaşmak için gerekli olan beslenme önlemlerini alın. Tek başınıza kilo veremiyorsanız hedef ağırlığınıza bir uzman yardımı alarak ulaşın. Karın bölgesindeki yağlanmaya dikkat edin.

 8-Salatanız rengarenk olsun
Sebzelere doğal rengini veren maddeler, kanser öncüsü hücrelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple günde 2-3 porsiyon salatayı sofranızdan eksik etmeyin. Salatalarınızın mevsim sebzelerinden oluşmasına ve olabildiğince çok renkte sebze içermesine özen gösterin. Üzerine haşlanmış nohut, kuru fasulye, bulgur, mısır ve yarma ilave edin.

9-İşlenmiş et ve et ürünlerinden kaçının
Salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin üretimi sırasında renk ve ürün kalitesini korumak amacıyla kullanılan nitrit ve nitratlar kanserojen özellik taşıyor. Bu yüzden tüketiminden sakının.

10-Kırmızı et tüketimini sınırlandırın
Kırmızı et tüketimi arttıkça kolon kanseri görülme riski yükseliyor. Bu nedenle kırmızı et tüketiminiz haftada 500 gramdan daha az olması gerekiyor. Diğer yandan eti pişirirken de yanmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

İLGİLİ HABERPankreas kanserinin bilinmeyen 4 belirtisi

 

İLGİLİ HABERSırt ağrısı prostat kanseri işareti olabilir

İlginizi Çekebilir
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Son Haberler
Iğdır Canlı Hayvan Pazarı’nda Sıkı Denetim: “Hem Üretici Hem Tüketici Koruma Altında” ‍
Iğdır Canlı Hayvan Pazarı’nda Sıkı Denetim: “Hem Üretici Hem...
Iğdır’da JASAT’tan Nokta Operasyon: 12 Yıl 7 Ay Hapis Cezalı Hırsız Yakalandı 
Iğdır’da JASAT’tan Nokta Operasyon: 12 Yıl 7 Ay Hapis Cezalı Hırsız...
Tuzluca’da Tarıma Can Suyu: 4 Köyde Sulama Kanalı Çalışmaları Tamamlanmak Üzere 
Tuzluca’da Tarıma Can Suyu: 4 Köyde Sulama Kanalı Çalışmaları...
Rektör Gürel’e Güvenlik Korucuları Derneği’nden Ziyaret: “Üniversite–STK İş Birliği Güçleniyor”
Rektör Gürel’e Güvenlik Korucuları Derneği’nden Ziyaret: “Üniversite–STK...
Vali Turan’dan Halk Oyunları Ekibine Tebrik Ziyareti: “Geleneksel Değerlerimizi Yaşatıyorsunuz”
Vali Turan’dan Halk Oyunları Ekibine Tebrik Ziyareti: “Geleneksel...
Diz ağrılarının en önemli nedenleri
Diz ağrılarının en önemli nedenleri

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim