Iğdır’da üretilen tadı ve aroması ile eşi ve benzeri olmayan Iğdır Balı hasadı başladı. 2019 yılı ilk Bal Sağımı Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Uğurca Köyünde gerçekleştirildi. Bal Sağımı Programına İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU, Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Höccet ŞABAHAT, üreticiler ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.
Gerçekleştirilen Bal Sağım programında İl Müdürü Özkan YOLCU “İlimizde üretilen balın kalitesi bu yaylalarımızda var olan ve dünyada eşi benzeri pek olmayan endemik bitki çeşitliliğimizdir.
Bu doğal zenginliğimizi en iyi şekilde değerlendirdiğimiz vakit İlimiz kalitesi ve verimi ile bu bölgenin bal merkezi haline gelecektir. Gerek İl Müdürlüğünün çalışmaları ve gerekse Iğdır Valisi Sayın Enver ÜNLÜ’nün destekleri ile her hecen yıl petek sayımız ve rekoltemiz artmaktadır.
İlimizin bal üretim kapasitesi mevcut durumun çok üzerinde olduğu net bir şekilde görüldüğünden üretici sayısını, petek sayısını artırarak rekolteyi çok yukarılara çekme hedeflerimiz vardır. Allah’ın izni ve Bakanlığımızın da destekleri ile bunu başaracağız. Bal sağım sezonunun arı yetiştiricilerimize bereket getirmesini diliyorum” dedi.
Birlik Başkanı Höccet ŞABAHAT’da Tuzluca ve Iğdır Balını her platformda tanıtmak ve üreticiler arasında en kaliteli balı analizler sonucunda ortaya çıkararak vatandaşları bilgilendirecekleri yönünde ve Pazar arayışları yönünde her türlü çalışmaları yapacaklarını dile getirdiler.
Iğdır’da toplam 169 arı yetiştiricisi ve 15.277 arı bulunmaktadır. 2018 yılı bal üretimi 103.592 kg. polen miktarı 156 kg. arı sütü miktarı ise 101 kg. olmuştur.