BELİ KÖTÜ KULLANMAK
Bel ağrılarının en sık nedenidir. Yanlış duruşa bağlı kas ve yumuşak dokular zorlanır. Sabit pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmak, aynı hareketi sürekli tekrarlamak, ağır kaldırmak, aşırı spor, yanlış egzersiz belimize en çok yüklendiğimiz durumlar. Bunların sonucunda bel düzleşmesi,bel kilitlenmesi, bel kayması, bel fıtığı, kireçlenme, bel kayması gibi problemler ortaya çıkabilir.
KAS SPAZMI
Bel kaslarında yaygın veya bölgesel kas spazmı (kasılma) bel ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Kas spazmı ani ters hareket, uzun süre sabit pozisyonda kalmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Omurga problemleri, bel ve boyun fıtıkları, kaymalar, kolesterol ilaçları, girip ve romatizmal hastalıklar da spazmdan sorumlu olabilir. Altta yatan sebep bulunduktan sonra tedaviye geçilir. Kas spazmı için gelişigüzel kas gevşetici kullanmayın çünkü asıl sebebi maskeler. 2 günden fazla süren, şiddeti giderek artan beldeki kas spazmı için doktora başvurun.
BEL FITIĞI
Bel omurları arasındaki diskin taşmasına bel fıtığı denir. Bele binen ani yükler, bel kaslarının zayıflığı, ani öne eğilme, uzun süreli oturma ya da öksürme gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Bel fıtığında belde ağrı, hareket kısıtlılığı, her iki bacağa yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler olur. Sinir basısı şiddetli değilse ağrı dinlenme ile azalır ama hareketle artar. Ağrıkesici, fizik tedavi, gerektiğinde ameliyatla tedavi edilir.
KANALDA DARLIK
Omurga kanalında darlığın en sık sebebi yaşlanmadır. Geçmişte hep 50 yaş üzerinde omurga kanalı darlığı görülürdü. Sabit çalışma, ağırlık çalışmaya dayalı sporlar nedeniyle artık erken yaşlarda da rastlanıyor. Bu hastalıkta ağrı yürümekle artar. Öne eğilerek yürüme, bacak krampları, yürürken dinlenme ihtiyacı ortaya çıkar. Erken dönemde egzersiz ve fizik tedavi kullanılır. Yürüme mesafesi kısalanlarda ameliyata başvurulur.
BEL KAYMASI
Bel kayması, omurga kemiklerinin birbirleri üzerinden öne ya da arkaya doğru kaymasıdır. Çocuk ve gençlerde bazı sporlara bağlı belin aşırı zorlanmasıyla gelişir. Yaşlı kişilerde ise kasların, eklemlerin ve bağların hasarlanması sonucunda ortaya çıkar. Omurgadaki kayma fizik tedavi programlarıyla geriye döndürülebilir. Özellikle omurganın derin kaslarını güçlendiren omurga robotu tedavisiyle başarılı sonuçlara ulaşılabilir. Omurga kemikleri arasında fazla hareketlilik varsa, omurilik v eşinirler üzerinde basıya bağlı zedelenme söz konusuysa cerrahi yöntemlere başvurulur
FAZLA KİLO
Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlarda ağrı sıklığı yüzde 254 artırıyor. Fazla kilo omurgaya binen yükü artırarak eklemin daha çabuk bozulmasına yol açıyor, omurlar arasındaki diskleri sıkıştırarak fıtıklara sebep oluyor. Şişmanlarda hareket azlığı kireçlenmeyi de artırıyor. Ayrıca D vitamini eksikliği şişmanlarda daha fazla. Bu da kemik dayanıklılığını azaltıyor. Sağlıklı bel için kilo kontrolüne dikkat edin.
KİREÇLENME
Omurgaya aşırı yüklenme ve yaşa bağlı değişikler, yeni kemik oluşumu ve kemik yüzeyinde pürtüklenme gibi değişikliklere neden olur. Bunlar da hareketi kısıtlayan bel ağrılarına yol açar. Ağırlık kaldırma gibi yoğun sporlar gençlerde de kireçlenmeye neden olabilir. Tedavide ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir. Bazı çalışmalarda, C, E ve D vitamini düzeylerinin normal sınırlarda olmasının kireçlenme riskini azalttığı gösterilmiş.
STRES, SİGARA
Gerilim ve stres, kas kasılmalarına yol açarak kas boyunu kısaltır. Kısalan kas ve bağlar yanlış duruşu artırır, dokudaki dolaşımı bozar ve bel ağrısına neden olur. Germe egzersizleri, bilinçli pilates ve yoga stres ve yol açtığı sorunlarla başa çıkmakta etkili. Medikal doku masajları ve lenfatik dolaşım masajları doku gevşemesinde yararlı olabilir. Bu arada sigaradaki nikotinin omurlar arası diskin içeriğini bozarak bel fıtığına ve omur hasarına neden olduğunu unutmayın.
KEMİK ERİMESİ
Bel omurlarında kemik erimesi, kırıklara yol açarak ağrı oluşturabilir. Bu durumda istirahat sırasında da ağrı devam eder, hareketle şiddetlenir. Tedavide uygun ilaçlar ve fizik tedavi kullanılır. Bel omurlarında kemik erimesinden korunmada yürüyüş, koşu, ip atlamak, titreşime karşı egzersiz (power plate) yararlıdır.
ROMATİZMA, ENFEKSİYON, KANSER
Bel ağrısı romatizmal hastalıklarda, omurga veya kas tümörlerinde ve omurga enfeksiyonlarında da görülebilir. Kas ağrısı diye önemsenmeyen ağrılar hayati tehlike oluşturabilir. Bel ağrısı istirahatte şiddetleniyor, sabah fazla oluyor, hareketle azalıyor, sıcak uygulamalarla artıyorsa mutlaka altta yatan nedenler araştırılmalı.