• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
17:20
Masa Tenisinde Gençler Hedefe Ulaştı
15:32
Ahmet Tingiş’in Çabalarıyla Tuzluca’da 152 Ton Organik Elma Üretildi
13:10
Iğdır’da Yayladan Köye Dönüş Başladı: Kış Göçü Sürüyor
12:46
Iğdır-Tuzluca Yolunda Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hastanelik Oldu
11:33
Iğdır’da Mısır Hasadı Öncesi Biçerdöver Denetimleri Başladı
09:20
Avrupa Spor Haftası’nda Dart Heyecanı Sona Erdi
09:18
Rektör Gürel, 262’nci Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’na Katıldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Doğal antibiyotik 'çiriş otu' tezgahlarda yerini aldı
GENEL
Yayınlanma: 28 Mart 2025 - 09:36
Güncelleme: 28 Mart 2025 - 09:48

Doğal antibiyotik 'çiriş otu' tezgahlarda yerini aldı

Erzincan'da doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan çiriş otu, tezgahlardaki yerini aldı.

GENEL
28 Mart 2025 - 09:36
Güncelleme: 28 Mart 2025 - 09:48
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doğal antibiyotik 'çiriş otu' tezgahlarda yerini aldı
Erzincan'da doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan çiriş otu, tezgahlardaki yerini aldı.

Karların erimesi ve ilkbaharın gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen çiriş otu, Erzincan'da pazarcıların geçim kaynağı oluyor. Zengin bitki örtüsü çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından öne çıkan Erzincan'da, ilkbahar aylarında dağlık alan, orman ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen çiriş otu toplanmaya başlandı.

Dağlık ve kayalık arazilerde çiriş otu toplayan vatandaşlar, bıçak yardımıyla kökünden kestikleri bu otları özenle torbalara yerleştirerek sırtlarında evlerine taşıyor. Binbir zahmetle toplanan çiriş otlarını çamur ve yabani otlardan temizleyen vatandaşlar, çiriş otunun bir kısmını yemeklerde kullanmak üzere kendilerine ayırırken, ihtiyaç fazlasını da kilogramı 100 liradan satıyor.

Yemeklere lezzet katıyor

Yörede "gulik" olarak da adlandırılan ve yemeklere lezzet katan çiriş otundan genellikle çorba, gözleme ve konserve yapılıyor.

Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı İsa Kurt, bunun gibi dağ ürünlerinin tamamen şifa kaynağı olduğunun altını çizerek, "Çok yararlı bir bitki, özellikle bağırsaklarında sorun yaşayanlar için birebir şifa kaynağı. Kilo vermek isteyenler de tercih ediyor. Tamamen doğal yetişiyor. Özellikle hemoroid hastaları doktor doktor gezmesin boşuna. Biz bunu hem kendimizde hem de hastalarda test ettik denedik. Her derde deva ama özellikle basuru olanlar buyursunlar denesinler. Şu anda 100 liradan satıyoruz ama havalar daha da ısınsın bu fiyatlar düşecektir. Yılın ilk ürünleri az olduğu için fiyat çok gelebilir ama ilerleyen günlerde fiyat düşecektir" dedi.

Çeşit çeşit bazı yemeklerde çirişi kullandığını belirten vatandaşlar, "Ben bulduğum zaman hep alıyorum ve çorbasını yapıyorum, kavurmasını yapıyorum, böreğini yapıyorum, ıspanak gibi pırasa gibi kullanıyorum. Hormonlu yemek başka, dağlarda yemek başka. Dağlardaki kendi halinde biten bir sebzemiz. Her derde deva. Hiç olmazsa köküne ilaç dökülmüyor. Tamamen doğal. Bunu yapıp yoğurtla yiyin. Tereyağında yapacaksınız. Kızartması da güzel oluyor" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Son Haberler
Masa Tenisinde Gençler Hedefe Ulaştı
Masa Tenisinde Gençler Hedefe Ulaştı
Ahmet Tingiş’in Çabalarıyla Tuzluca’da 152 Ton Organik Elma Üretildi
Ahmet Tingiş’in Çabalarıyla Tuzluca’da 152 Ton Organik Elma Üretildi
Iğdır’da Yayladan Köye Dönüş Başladı: Kış Göçü Sürüyor
Iğdır’da Yayladan Köye Dönüş Başladı: Kış Göçü Sürüyor
Iğdır-Tuzluca Yolunda Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hastanelik Oldu
Iğdır-Tuzluca Yolunda Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hastanelik Oldu
Iğdır’da Mısır Hasadı Öncesi Biçerdöver Denetimleri Başladı
Iğdır’da Mısır Hasadı Öncesi Biçerdöver Denetimleri Başladı
Erzurum Dünya Kudüs Günü
Erzurum Dünya Kudüs Günü

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim