• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
09:27
Kayısı Cup’ta Heyecan Dördüncü Günde de Sürüyor: Kortlarda Renkli Anlar
09:26
Hasat Sezonunda Yangın Alarmı: "Önlemini Al, Emeğini ve Doğayı Birlikte Koru!"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Erzincan'da Tandır Ekmeği Üreten Kadın Patron
GENEL
Yayınlanma: 28 Eylül 2023 - 13:29

Erzincan'da Tandır Ekmeği Üreten Kadın Patron

Erzincan'da göç ve imkansızlık nedeniyle okulu terk etmek zorunda kalan 2 çocuk annesi kadın, açtığı fırında tandır ekmeği yaparak patron oldu

GENEL
28 Eylül 2023 - 13:29
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Erzincan'da Tandır Ekmeği Üreten Kadın Patron

Erzincan'da göç ve imkansızlık nedeniyle okulu terk etmek zorunda kalan 2 çocuk annesi kadın, açtığı fırında tandır ekmeği yaparak patron oldu. Yanında istihdam sağladığı kadınlarla birlikte taleplere yetişemez hale geldi.

Erzincan'da göç ve imkansızlık nedeniyle ilkokul 1. sınıftan okulu terk etmek zorunda kalan 2 çocuk annesi 36 yaşındaki kadın, dağ köyünden çıkıp açtığı fırında tandır ekmeği yaparak patron oldu. Yanında yaklaşık 10 kadına istihdam sağlayan kadın Erzincan ve çevre illerden gelen tandır ekmeği siparişlerine yetişemez hale geldi.

 

Erzincan merkez Aslanlı Mahallesinde bulunan tandır ekmeği fırınında kadınlar ekmeklerini tandırdan kazanıyorlar. Deniz Kurutaş'ın eşiyle birlikte yaklaşık 5 yıl önce kurdukları fırında üretilen tandır ekmeklerine bolca talep var.

Fırında hem patron hem işçi olan Deniz Kurutaş, "Ben Erzincan'ın Caferli köyünde dağ köyüydü orada büyüdüm. O zamanki imkanlar el vermediği için, okul kapatıldı, göç oldu o yüzden okuyamadım. İlkokul 1. sınıf terkim. Evlendikten sonra ortaöğretimi dışarıdan tamamladım. Ustalığımı geliştirdim. Böylece bu fırını açtık. Şuan işveren durumuna geldik yanımda 10 kadın çalışıyor. Demek istediğim her şeyi de okumamaya bağlamamak lazım. İstersek, azmedersek yapabiliriz. Düşe kalka geldik, kolay olmadı. Yeri geldi çuval çuval un alarak bu işyerini yürüttüm. Çok şükür çalıştık, başardık. Eşimle birlikte başladık. Sonrasında lavaşlarımız beğenildi. Bu şekilde büyüdük. Talepler artınca çalışan kadın işçi sayımızı da artırdık. Lokantalardan, marketlerden, il dışından talep geliyor." dedi.

Fırında çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunup çocuklarını okutan Senem Korkmaz ise, "Bizim patronumuz iyi, hem patron hem bizimle birlikte işçi. Böyle görev dağılımı yapmışız. Birimiz yufka açıyor, diğeri kütle yapıyor, biri tandıra vuruyor. Tandırları yakıyoruz, merdaneci açıyor. Ateş önünde sıcak oluyor. Bize iş imkanı, çalışıyoruz. Çocuklarımızı kazandığımızla okutuyoruz" diye konuştu.

Geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olan ve Erzincan'da dağ köylerinde halen kullanılan tandırlar birbirinden güzel lezzetlerin pişirilmesinde kullanılıyor. Anadolu'da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen tandırlarda, kadınlar tarafından geceden mayalanıp sabahın erken saatlerinde hazırlanan hamurlarla Türk kültüründe geniş yer tutan lavaş pişiriliyor.

Her ailenin tüketimine göre üretilen lavaşlar, "çırpım" adı verilen desteler haline getirilip stoklanarak 10 gün boyunca tüketiliyor. Kadınlar lavaş üreterek hem UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine alınan lavaşı yaşatıyor hem de ekmek ihtiyacını karşılıyor.

"Asırlık sofra kültürü: Lavaş"

Erzincan'da tandırda kadınlar tarafından yapılan lavaşa Ramazan ayında daha büyük rağbet oluyor. Türk mutfağının geleneksel ekmeği lavaş, özellikle kebap, dürüm, çiğköftede kullanılıyor. Lavaş ekmeği, lokantalar ve iş yerleri haricinde sofralarda da yerini koruyor. UNESCO lavaş ekmeğini Ermenistan'ın kültürel mirası olarak dünya somut olmayan kültürel miras listesine almıştı. Azerbaycan'ın itirazı üzerine aradan 24 saat geçmeden UNESCO konvansiyonu uyarınca kaydedilen dosya ismi değiştirildi ve böylece lavaş, Ermenistan mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıktı. O dönemde Türkiye ve Azerbaycan'ın lavaş için ortak proje hazırlığında olduğu belirtildi. Azerbaycan Kültür Bakanlığı da lavaş kararı ile ilgili olarak, "Komitede yapılan toplantı neticesinde, bir yiyecek türünün, Ermenistan topraklarında pişse bile Ermeni halkına has sayılamayacağı sonucuna vardık" açıklamasını yapmıştı. - ERZİNCAN

İlginizi Çekebilir
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Son Haberler
Kayısı Cup’ta Heyecan Dördüncü Günde de Sürüyor: Kortlarda Renkli Anlar
Kayısı Cup’ta Heyecan Dördüncü Günde de Sürüyor: Kortlarda Renkli...
Hasat Sezonunda Yangın Alarmı:
Hasat Sezonunda Yangın Alarmı: "Önlemini Al, Emeğini ve Doğayı Birlikte...
 Iğdır’ın Takımı Avrupa Hayaline Koşuyor
Iğdır’ın Takımı Avrupa Hayaline Koşuyor
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Boşanma aşamasındaki eşini 38 bıçak darbesiyle öldürdü: Aile adalet bekliyor
Boşanma aşamasındaki eşini 38 bıçak darbesiyle öldürdü: Aile...
Erzincan Tulum Peyniri Yüksek Rakımlı Yaylalarda Üretiliyor
Erzincan Tulum Peyniri Yüksek Rakımlı Yaylalarda Üretiliyor

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim