Türk Yükseköğretiminin uluslararasılaşması bağlamında fırsatların ve tehditlerin kapsamlı ve geniş katılımlı bir platformda ele alınması amacıyla “Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı” düzenlendi.
YÖK’te gerçekleştirilen çalıştaya; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, bazı üniversite rektörleri ile üniversitelerin ilgili rektör yardımcıları, uluslararası ilişkiler birimlerinin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.
Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi’nin de katılım sağladığı çalıştayın açılışını YÖK Başkanı Saraç gerçekleştirdi. Başkan Saraç, bugün itibari ile 8 milyona yakın öğrenci, 82 bini öğretim üyesi olmak üzere 168 bini aşkın öğretim elemanı, 129’u devlet, 73’ü vakıf üniversitesi ve 5’i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 207 yükseköğretim kurumunun Türkiye yükseköğretim alanını oluşturduğunu dile getirerek konuşmasına başladı.
Türkiye yükseköğretim alanındaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için ülkemizin kalkınma süreçlerine ciddi katkılar sunan yapısal değişim niteliğinde ana projeler belirlediklerini kaydeden Başkan Saraç, yükseköğretimde yapısal değişiklikte başlıklardan birinin de büyük önem atfettikleri “hedef odaklı uluslararasılaşma” olduğunun altını çizdi.
Yeni YÖK olarak hedef odaklı uluslararasılaşma kapsamındaki adımlarımızdan söz eden YÖK Başkanı, 2014 senesinde uluslararası öğrenci sayısının 48 binlerde iken bugün bu sayının 172.696 olduğunu belirterek bu sayıda büyük bir sıçrama yaşadıklarının altını çizdi.
Uluslararası öğrenci sayısındaki artışın son yıllarda Avrupa’daki uluslararası öğrenci sayısı artış oranlarının en iyisi olduğunu dile getiren YÖK Başkanı, “Uluslararası öğrencilere yönelik yükseköğretim politikaları geliştirilirken insani boyutta da politikalar geliştirmekteyiz. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak mülteci akademisyen ve öğrencilerin bizim eğitim ve öğretim sistemimize entegre olabilmeleri için çalışmalar başlattık.” diye konuştu.
Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları ile ilgili kısıtlamayı da kaldırdıklarını ifade eden Başkan Saraç, nitelikli yabancı uyruklu öğretim elemanlarını ülkemize çekebilmek için yeni politika belgesini de önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyleyerek, yeni YÖK’ün yapmış olduğu çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Çalıştayın verimli geçeceğini belirterek konuşmasını tamamlayan Başkan Saraç’ın ardından Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er birer konuşma gerçekleştirdi.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayda; konuşmacılar ile katılımcılar arasında Türk Yükseköğretiminin uluslararasılaşmasında karşılaşılacak tehditlere yönelik alınacak tedbirler ile oluşacak fırsatların değerlendirilmesine ilişkin üniversitelerde yapılabilecekler konularında tavsiyeler sunulurken, karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.
Çalıştay, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er’in her iki oturuma ilişkin gerçekleştirdiği değerlendirme konuşmasının ardından sona erdi.