• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
16:40
DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’ndan Çevreye Duyarlı Örnek Uygulama
12:29
Su Hayattır: Iğdır İçin Vali Ercan Turan Devreye Girmeli
11:59
Iğdır’da Halfeli Caddesi’nde Korkutan Kaza: Araçlar Kafa Kafaya Çarpıştı
09:22
DSP’den CHP Iğdır İl Başkanlığına Hayırlı Olsun Ziyareti
09:10
Iğdır’da Su Kesintisi Eğitimi Vurdu: Okullar Susuz Kaldı, Mağduriyet Büyüyor
09:09
Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürü Ümüzer’den Iğdır DKMP’ye Ziyaret
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. IĞDIR
  3. Iğdır Patlıcan Reçeli Standardize Ediliyor
IĞDIR
Yayınlanma: 08 Ekim 2020 - 13:16

Iğdır Patlıcan Reçeli Standardize Ediliyor

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof

IĞDIR
08 Ekim 2020 - 13:16
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Iğdır Patlıcan Reçeli Standardize Ediliyor

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hakkı Alma’nın öncülüğünde Tarımsal Uygulama ve Araştırma Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden tarafından yapılan çalışmalarda Iğdır İlinin marka yüzlerinden biri olabilecek yerel patlıcan reçelinin tek bir üretim standardına kavuşturulması amaçlanıyor. Söz konusu bu çalışma sayesinde hem Türk Gıda Kodeksine uygun olarak patlıcan reçeli üretimi yapmak hem de bilinirliliği artırmak hedefleniyor.

Iğdır Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen Iğdır Patlıcan reçelinin standardize edilmesi ile ilgili çalışmaları Rektör Prof. Dr. Ama yerinde inceledi. Çalışma hakkında Rektör Alma’ya bilgi veren Dr. Özden, "yapılan araştırmalar sonucunda 18 farklı yapım tekniği ve 30’un üzerinde farklı malzeme kullanımı belirlenen patlıcan reçelinde yapılan test ve analizlerle tek bir üretim prosesinin belirlenmesini hedefliyoruz. Çalışmada bölge üreticilerinin, reçel yapım yöntemlerinden kullandıkları malzemelere kadar birçok aşama incelenip kayıt altına alınıyor. Daha sonra elde edilen örnekler besin içeriği ve tat analizlerine tabi tutularak tek bir üretim modeli ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Çalışma sonrası Iğdır Patlıcan reçelinin standart olarak çiftlere üretimi yaptırılarak hem ülkemizde bilinirliliğinin artırılması hem de üreticilerin artan taleplerle daha fazla gelir elde etmesi planlanmaktadır. Model olarak belirlenen Koçkıran Köyünde çiftçiler ile ilk standart üretim denemelerini ziyaret eden Rektör Alma, hem çalışmaları yerinde incelemiş hem de bölge halkı tarafından yöresel olarak üretilen ürünler hakkında bilgiler aldı.  Iğdır Ovasının çok verimli bir coğrafya olduğunu ve bu coğrafyada çok çeşitli ürün desenlerinin tüm ülkemizde keşfedileceği günü beklediğini belirten Rektör Alma, üniversite olarak her alanda bölgenin gerek bilinirliğinin artırılması gerekse ekonomik kalkınmanın sağlanması için çalışmalara devam edileceğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir
DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’ndan Çevreye Duyarlı Örnek Uygulama
DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’ndan Çevreye Duyarlı Örnek Uygulama
Su Hayattır: Iğdır İçin Vali Ercan Turan Devreye Girmeli
Su Hayattır: Iğdır İçin Vali Ercan Turan Devreye Girmeli
Iğdır’da Halfeli Caddesi’nde Korkutan Kaza: Araçlar Kafa Kafaya Çarpıştı
Iğdır’da Halfeli Caddesi’nde Korkutan Kaza: Araçlar Kafa Kafaya Çarpıştı
DSP’den CHP Iğdır İl Başkanlığına Hayırlı Olsun Ziyareti
DSP’den CHP Iğdır İl Başkanlığına Hayırlı Olsun Ziyareti
Son Haberler
DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’ndan Çevreye Duyarlı Örnek Uygulama
DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’ndan Çevreye Duyarlı...
Su Hayattır: Iğdır İçin Vali Ercan Turan Devreye Girmeli
Su Hayattır: Iğdır İçin Vali Ercan Turan Devreye Girmeli
Iğdır’da Halfeli Caddesi’nde Korkutan Kaza: Araçlar Kafa Kafaya Çarpıştı
Iğdır’da Halfeli Caddesi’nde Korkutan Kaza: Araçlar Kafa Kafaya...
DSP’den CHP Iğdır İl Başkanlığına Hayırlı Olsun Ziyareti
DSP’den CHP Iğdır İl Başkanlığına Hayırlı Olsun Ziyareti
Iğdır’da Su Kesintisi Eğitimi Vurdu: Okullar Susuz Kaldı, Mağduriyet Büyüyor
Iğdır’da Su Kesintisi Eğitimi Vurdu: Okullar Susuz Kaldı, Mağduriyet...
Iğdır Üniversitesi Öncülüğünde Iğdır Ovasında Çilek Yetiştiriciliği Başladı
Iğdır Üniversitesi Öncülüğünde Iğdır Ovasında Çilek Yetiştiriciliği Başladı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim