Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve YÖK Anadolu Projesinde eşleştiğimiz Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinin işbirliğinde “12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası Etkinlikleri” düzenlendi.
Online olarak düzenlenen etkinliğe; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Necmettin İşci, Iğdır Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi yönetimi ve akademik personelleri, üniversitemiz akademik personelleri, öğrenciler, hemşireler ve vatandaşlar katıldı.
Üniversitemizde Hemşirelik Hatıra Ormanı Kuruldu
12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası etkinlikleri, Rektör Alma, Üniversitemiz akademik ve idari personellerin katılımıyla Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde oluşturulan “Hemşirelik 2021 Hatıra Ormanı”na pandemi’de hayatını kaybeden hemşireler anısında fidan dikimiyle başladı. Fidan dikim etkinliğinde bir konuşma yapan Rektör Alma, “Covid-19 salgınında sağlık ordusunun en ön saflarında yer alan, yaşamın ve yaşatmanın kutsal ve değerli olduğunun bilinciyle, toplumun sağlığı için mücadele ederek maalesef hayatını kaybeden hemşireleri saygı, rahmet ve minnetle anarken; onların anısına onlarca fidanı toprak ile buluşturuyoruz. İnşallah hayatını kaybeden sağlık çalışanları hatıra ormanında dikilen fidanlar ile yaşatılacaktır.” dedi.
Pandemide Hemşirelerin Önemine Vurgu Yapıldı.
Çevrimiçi olarak online düzenlenen hemşirelik haftası etkinliklerinde, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, açılış ve protokol konuşmaları yapıldı. Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri toplu olarak hazırladığı videoda bu zorlu süreçte omuz omuza mücadele eden bütün emekçi bütün hemşirelerin hemşirelik haftasını kutladıklarını belirttiler. Açılış konuşmalarında sözü alan hemşirelik bölümü birinci sınıf temsilcisi Şindan Kaçmaz, “Hemşirelik, insanlıkla azmin buluştuğu, fedakârlıkla sabrın kesiştiği, bilgiyle tecrübenin birleştiği kutsal bir meslektir. Fedakarane gayretleri bizler için her zaman çok değerli ve vazgeçilmez olan bu kutsal mesleğin temsilcileri hemşirelerimizin değerini pandemi’de daha da fazla idrak etmekteyiz.” dedi. Açılış konuşmasında Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Necmettin İşci, “Covid-19 salgınında, tüm dünyada hemşirelik mesleğinin ne kadar vazgeçilmez olduğu, iyi eğitim almış, nitelikli ve deneyimli hemşirelere ihtiyaç duyulduğu; profesyonel hemşireler olmadan, ülkelerin salgınlara karşı savaşı kazanamayacağı ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hemşireler olmadan ulaşamayacağı anlaşılmıştır” dedi. Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise, “Biz hemşireler, sağlığı topluma ulaştırmak için en ücra mekânlara giden tek sağlık mesleğiyiz. Hemşirelik mesleğini değerli kılan beslendiği köklerdir. En zor koşularda bile toplumun en büyük değeri olan hemşirelik mesleği, bu yüzyıldaki salgının yönetilmesinde sağlık sisteminin hemşiresiz olamayacağını topluma öğretmiştir. Hemşireler salgında savaşan sağlık ordusunun öncü neferidir.” Diye konuştu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, protokol konuşmasında; “Uluslararası Hemşireler Birliği 2021 yılını ‘Geleceğin Sağlık Bakımı İçin Öncü Bir Ses’ temasında hemşireliğe özgü bir yıl ilan etmiştir. Pandemi süreci, hemşireliğin ne kadar önemli, özverili ve hoşgörülü bir meslek olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.” Rektör Alma, dünyayı etkisi altına pandemi nedeniyle kadim bir meslek olan hemşireliğin önemi ve değeri daha da iyi anlaşılmaktadır. Üstlendikleri görev ve sorumluluk anlayışıyla ulvî bir mesleği yerine getiren hemşirelerimiz, ‘Önce İnsan’ diyerek zor şartlar altında insan sağlığı için verdikleri bu onurlu hizmet, övgüyü ve takdiri fazlasıyla hak etmektedir. Pandemide mücadelenin ete kemiğe bürünmüş hali olarak hemşireler bu süreçte insanüstü bir çaba ile çalışmaktadır. Tüm bu çabalarından dolayı hemşirelerimizi saygıyla takip ediyor ve şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.
Program, Müzik Dinletisi ve Resim Sergisi İle Renklendi.
Programda, Iğdır Üniversitesi öğrencisi İrem Nergiz’in çaldığı yan flüt ve müzik eğitmeni Ahmet Elinç’in çaldığı bağlama ile çevrimiçi canlı müzik dinletisi gerçekleştirilirken, hemşirelik bölümü birinci sınıf öğrencileri Gözde Özkartal, Berfin Gümüş, Semanur Ayna ve Semanur Kalkan’ın kalemiyle şekillenen ‘Karantinada Yeşeren Düşler’ adlı resim sergisi düzenlendi.
Hemşireler Panelinde Salgın Döneminde Hemşirelik Çalışmaları Anlatıldı.
Etkinlikte moderatörlüğünü hemşirelik bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Necmettin İşci ve Dr. Öğr. Üyesi Eda Gülbetekin’in yaptığı “Pandemide Sağlık Bakımında Öncü Bir Ses: Hemşireler” adlı panelin birinci konferansında pandemi sürecinde sahada aktif çalışan “Türk Hemşireler Derneği Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Numune Hastanesi Yoğun Bakım Hemşiresi Uzman Hemşire Kürşat Koç ile Kayseri Şehir Hastanesi Pandemi Servis Hemşiresi Yeter Gencer pandemide hemşirelerin deneyimlerini anlatırken, ikinci konferansta Türk Hemşireler Derneği Doç Dr. Gülten Koç, Türk Hemşireler Derneği’nin pandemi döneminde yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Panelin üçüncü konferansında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeyda Seren İntepeler ICN’nin 2021 yılı “Sağlık Bakımında Öncü Bir Ses: Hemşireler” temasına yönelik hazırlamış olduğu Sağlık Bakım Sistemindeki Devrimin Liderleri: “Hemşireler”i sunarken, panel sonrası katılımcılardan gelen soru, cevap ve katkı ile çevrimiçi program sona erdi. Etkinliğin son bölümünde ise, yurtdışında gönüllü hemşirelik çalışmaları ile ön plana çıkan İstanbul Eyüp Sultan Devlet Hastanesi hemşiresi Uzm. Hemşire Mülkiye Okyay’ın, pandemi döneminde yurt dışındaki gönüllü hemşirelik deneyimlerini anlattığı ‘Pandemi ve Gönüllü Hemşire Olmak’ Instagram canlı yayın söyleşi ile hemşirelik haftası kapsamlı etkinlikler ile tamamlandı.