İğdır Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden, Ermenistan sınırına sıfır noktasında bulunan Kadıkışlak Köyü'nde çiftçilerle bir araya geldi.
Çiftçilerin daveti üzerine bölgeye giden Rektör Alma, bağ alanları, meyve bahçeleri ve büyükbaş hayvan çiftliklerinde bir takım incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında Iğdır Ovası'nın Türkiye’nin en büyük mikro klima bölgesi olduğunu belirten Rektör Alma, Kadıkışlak Köyü'nde de bağcılığın ön plana çıktığını kaydetti. Bölgede, gerek ova karakterinin en iyi görüldüğü yer olması bakımından gerekse Aras Nehri'nden gelen su ve alüvyal topraklardan doğrudan yararlanması nedeniyle bir çok yerel asma çeşidinin yetiştirilmesine imkan sağladığını ifade eden Rektör Alma, “Burada, sadece bağ alanları değil önemsenmeyecek düzeyde yine yerel şeftali çeşitlerinin de yoğun olarak üretildiğini biliyoruz. Bize düşen de bu nadide ürünlerimizin üretimini nasıl artırabiliriz. Nasıl ülkemizin diğer noktalarına pazarlayabiliriz” şeklinde olmalıdır dedi. Ürünlerin bilinirliliğinin artırılması ve pazar alanının genişletilebilmesinin yolunun bu ürünleri tescillemekten geçtiğini belirten Rektör Alma, Kadıkışlak üzümünün coğrafi işaretini almak için çalışmalara başlandığını dile getirdi.
Bağ ve bahçe alanlarında çiftçilerin problemlerini dinleyen Rektör Alma, çiftçilerin öncelikli problemlerinin çözümüne yönelik TUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden’e ortak proje ve demonstrasyon alanlarının kurulması yönünde talimat verdi.
Rektör Alma’nın bir sonraki ziyaret durağı ise bölgede büyükbaş hayvan üretimi yapan çiftlikler oldu. Burada da yapılan incelemeler sonrası Rektör Alma, gebe hayvanların kontrolünün Hayvan Hastanemiz tarafından gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.
İncelemeler sonrası Rektör Alma ve ekibine yöresel üzüm ve şeftali çeşitlerinden ikram edilerek, günün anısına hatıra fotoğrafları çekildi.