• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
15:19
186 Yıllık Şanlı Tarih: Jandarma, Iğdır’da Halkla Kucaklaştı
15:10
Doğalgaz İstasyonuna Metreler Kala Anız Yangını Söndürüldü
15:03
Alagöz Iğdır FK’da Geleceğe Yatırım: Altyapı Seçmeleri Başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Kars'ta Çeçil Peyniri Sezonu: Geleneksel Lezzet Sofralarda...
GENEL
Yayınlanma: 01 Ağustos 2024 - 11:22

Kars'ta Çeçil Peyniri Sezonu: Geleneksel Lezzet Sofralarda...

Kars'ta artan süt üretimiyle birlikte kadınlar, geleneksel çeçil peyniri üretimine başladı

GENEL
01 Ağustos 2024 - 11:22
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Kars’ta Çeçil Peyniri Sezonu: Geleneksel Lezzet Sofralarda...
Kars'ta artan süt üretimiyle birlikte kadınlar, geleneksel çeçil peyniri üretimine başladı. Sezonun ilk peynirleri büyük kazanlarda kaynatılıyor. Son dönemde etkili olan yağışlar, süt üretimini artırarak çeçil peyniri yapımına hız kazandırdı. Türkiye'de hayvancılık ve süt ürünleri konusunda önemli bir yere sahip olan Kars'ta, özellikle Sarıkamış ilçesi ve Yağbasan köyünde kadınlar, peynir üretimi için yoğun bir çalışma içerisine girdi.

Geleneksel Yöntemlerle Üretim

Çeçil peyniri, yağından arındırılmış inek sütü kullanılarak yapılan bir peynir türü. Süt, bir gün dinlendirilmesinin ardından mayalanarak kazanlarda kaynatılıyor. Kıvama gelen peynir yoğurularak hazırlanıyor ve hem taze olarak tüketiliyor hem de tulumlar içine basılarak kahvaltı sofralarını süslüyor. Bu geleneksel yöntemlerle üretilen peynir, Kars'ın yerel lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Yoğun Yağışlar Süt Üretimini Artırdı

Peynir üreticilerinden Sibel Öztürk, süt üretimindeki artışın nedenlerini açıkladı. Öztürk, "Akşam ve sabah sağdığımız sütü makineden geçirip yağından arındırdıktan sonra ekşimesi için 24 saat oda sıcaklığında bekletiyoruz. Ekşiyen sütün içine aynı miktarda taze süt ekleyip sıvı maya ilave ediyoruz. Sütle peynir yaptığımız gibi kaymakla da tereyağı yapıyoruz," dedi. Bu yıl bölgede yaşanan yoğun yağışların süt üretimini olumlu etkilediğini belirten Öztürk, "Çok yağmur yağdı, her taraf yeşillik oldu. Hayvanlarımız meralarda yayıldığı için sütümüz daha kaliteli," ifadelerini kullandı.

Kaliteli ve Bol Süt Üretimi

Aynur Öztürk ise çeçil peyniri üretimindeki mutluluğunu dile getirdi. "Çok şükür ineklerin sütü bol oldu, peynir yapımına başladık. Peynirlerimiz çok güzel, yiyenlere afiyet olsun," diye konuştu. Kadınların yoğun çalışması ve özenle üretilen çeçil peynirleri, Kars'ta sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Gelenek ve Lezzet Bir Arada

Kars'ta çeçil peyniri üretimi, sadece bir ekonomik faaliyet olmanın ötesinde, bölgenin kültürel mirasını da yaşatıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen bu peynir, nesilden nesile aktarılan bir bilgi birikiminin ürünü. Kars'ın bereketli topraklarında ve doğal meralarında yetişen hayvanlardan elde edilen sütlerle yapılan çeçil peyniri, lezzetiyle de dikkat çekiyor.

Kars'ta çeçil peyniri sezonunun başlaması, hem yerel ekonomiye hem de bölgenin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlıyor. Geleneksel peynir üretimi, kadınların emeğiyle hayat bulurken, Kars'ın bu özel lezzeti sofralarda yerini alıyor.

# Kars # Peynir # Üretim
İlginizi Çekebilir
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Ağrı'da bayram tedbirleri: Trafik ve asayiş denetimleri aralıksız sürüyor
Ağrı'da bayram tedbirleri: Trafik ve asayiş denetimleri aralıksız sürüyor
Son Haberler
186 Yıllık Şanlı Tarih: Jandarma, Iğdır’da Halkla Kucaklaştı
186 Yıllık Şanlı Tarih: Jandarma, Iğdır’da Halkla Kucaklaştı
Doğalgaz İstasyonuna Metreler Kala Anız Yangını Söndürüldü
Doğalgaz İstasyonuna Metreler Kala Anız Yangını Söndürüldü
Alagöz Iğdır FK’da Geleceğe Yatırım: Altyapı Seçmeleri Başladı
Alagöz Iğdır FK’da Geleceğe Yatırım: Altyapı Seçmeleri Başladı
Yıllarca Destek Verdik, Karşılığı Bu mu Olacaktı?
Yıllarca Destek Verdik, Karşılığı Bu mu Olacaktı?
Iğdır, Uluslararası Bilim ve Sanat Kongresi’nde Temsil Edildi
Iğdır, Uluslararası Bilim ve Sanat Kongresi’nde Temsil Edildi
Iğdır'da Çocuklara Bilim ve Teknoloji Sohbetleri.
Iğdır'da Çocuklara Bilim ve Teknoloji Sohbetleri.

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim