Tahinin ana maddesi olan susam, poğaça ve kurabiyelerimizi de süslüyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan bu baharatın faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca ile konuştuk.
1/12Susamın faydaları nelerdir?
• Mangan, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, B1 vitamini, çinko ve diyet lif için iyi bir kaynaktır.
• İçeriğindeki ‘sesamin’ ve ‘sesamolin’ bileşenleri insanlarda kolesterol düşürücü etki göstermekte ve yüksek kan basıncını önlemektedir.
• Ağrıların ve şişliklerin azalmasına yardımcıdır.
• Antioksidan özelliğe sahiptir.
• Astımda hava yolu spazmı önlemeye yardımcıdır.
• Menopoz semptomlarının azalmasına yardımcıdır.
• Kolon kanseri, osteoporoz, migren ve PMS’ yi (adet öncesi gerginlik sendromu) önlemeye yardımcı olur.
• Susam yağı kırışıklıklar ve diğer deri hastalıklarında etkilidir.
Demir, magnezyum, çinko, potasyum kaynağı ve tam bir sağlık deposu olan tahinin faydalarını ise Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen anlattı.
Yemeklerde, tatlılarda ve kahvaltıda lezzetiyle sofralarda yerini alan, çeşitli yemek kültürlerinde çokça kullanılan tahin, sağlık deposu bir besindir.Tahin, susam bitkisinin tohumlarının zarının ve dış kabuğunun soyulması, gerekli ısıl işlemlerle pişirilmesi sonrasında öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu sosu ya da çeşnisidir.