• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
20:20
“Bu Çağda Eşekle Su Taşımak Utançtır!”
10:11
Kırmızı Kartlar Iğdır FK’nın Planlarını Bozdu
08:56
Iğdırlı Badmintoncular Erzurum’da Yarı Finalde İkincilik Elde Etti
08:55
“Iğdır’da Kan Davası: 3 Ölü, 9 Tutuklama”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Kurban Bayramı'nda Beslenme Uyarısı
GENEL
Yayınlanma: 08 Ağustos 2019 - 15:21

Kurban Bayramı'nda Beslenme Uyarısı

Kurban Bayramı'nda et, hamur işi ve tatlı tüketiminin en yüksek seviyelere çıktığını ifade eden uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenme noktasında vatandaşlara uyarılarda bulundul

GENEL
08 Ağustos 2019 - 15:21
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Kurban Bayramı’nda Beslenme Uyarısı
Kurban Bayramı'nda et, hamur işi ve tatlı tüketiminin en yüksek seviyelere çıktığını ifade eden uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenme noktasında vatandaşlara uyarılarda bulundular.
Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketimi miktarı ve sıklığının arttığını ifade eden uzmanlar, özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon hastalarının beslenmelerine dikkat etmedikleri takdirde risk altına girebileceklerini söylediler. Kurban Bayramı’nın yılda bir defa olmasından dolayı et tüketimi ile birlikte tatlı tüketiminin de arttığını ifade eden Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, “Özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır. 
Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp, Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir” dedi. 
Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğuna vurgu yapan Budak, “Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaşatır ve midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Etler; büyük parçalar şeklinde değil; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır“ ifadelerini kullandı. 
Mangalda yapılacak etlerin kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerektiğine dikkat çeken Budak, “Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Ayrıca Kurban Bayramı’nda sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Günlük 2-2.5 litre su tüketilmeli, bayram ziyaretlerinde meyve suları yerine açık çay, bitki çayları tercih edilmelidir. Hamur tatlıları, çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir“ diye konuştu. 
İlginizi Çekebilir
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Kız arkadaşının babasını ve ağabeyini pompalı tüfekle vurdu
Kız arkadaşının babasını ve ağabeyini pompalı tüfekle vurdu
Son Haberler
“Bu Çağda Eşekle Su Taşımak Utançtır!”
“Bu Çağda Eşekle Su Taşımak Utançtır!”
Kırmızı Kartlar Iğdır FK’nın Planlarını Bozdu
Kırmızı Kartlar Iğdır FK’nın Planlarını Bozdu
Iğdırlı Badmintoncular Erzurum’da Yarı Finalde İkincilik Elde Etti
Iğdırlı Badmintoncular Erzurum’da Yarı Finalde İkincilik Elde Etti
“Iğdır’da Kan Davası: 3 Ölü, 9 Tutuklama”
“Iğdır’da Kan Davası: 3 Ölü, 9 Tutuklama”
Iğdır’da Memurlar İş Bırakıyor: Ömer Çakmak “Emeğimiz İçin Alanlardayız”
Iğdır’da Memurlar İş Bırakıyor: Ömer Çakmak “Emeğimiz İçin...
Bayram Öncesi Tıraş Hizmeti
Bayram Öncesi Tıraş Hizmeti

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim