Iğdır'ın çorak topraklarını kuraklığa dayanıklı alternatif yem bitkisiyle tarıma kazandırmak için bir çalışma yapıldı. Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Süleyman Temel öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, ‘selvi sirkenin’ bitkisi hayvanlar için yem, yaprakları ise insan gıdası olarak kullanılabilecek.
Üniversitemiz Öğr. Üyesi Doç. Dr. Süleyman Temel’in Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği röportajda, üzerinde çalıştıkları ‘selvi sirkenin’ bitkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Temel, söz konusu yapılan çalışmayla tarıma elverişsiz 36 bin hektar alanda yetiştirilecek bitki ile çorak toprakların tarıma kazandırılacağı mesajını verdi.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Temel, AA muhabirine konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu. “Selvi sirkenin bitkisinden sulanmadan bir dekarlık alanda 10 ile 12 ton arası, sulu şartlarda ise 17-18 ton verim alındığını gördük. Bu bitkinin yapraklarını, lahana, asma yaprağı, ıspanak hangi amaçla gıda olarak tercih ediliyor ve kullanılıyorsa, börektir, çorbadır benzeri yemeklerde kullanabiliriz. Normalde mısırın protein oranı yüzde 8-9 civarındadır ama bunun protein oranı yüzde 12-13 civarındadır. Dolayısıyla mısırdan daha yüksek proteine sahiptir. Bu anlamda da önemli alternatif bir yem bitkisi, alternatif bir gıda bitkisi olarak tercih edebiliriz. Iğdır'da 92 bin 200 hektarlık toprak alanı var. Bunun yaklaşık 36 bin hektarlık alanı tuzlu ve 7 bin hektarlık alanı da drenaj kanalı. Toplamda 43 bin hektarlık Iğdır toprağı tarımsal kullanım dışında kalıyor. Bu çalışmamızda amacımız, kurak, tuzlu ve çorak toprağa dayanıklı bitkiler yetiştirmek oldu. Buradaki üreticilere alternatif bitkiler geliştirmek istiyoruz. Biliyoruz ki hayvancılıkta yapılan masrafın en azından yüzde 70'i hayvanın boğazına, yemlemeye gidiyor. Dolayısıyla hayvana verilen yem ucuz temin edilirse, bu üreticiye ekonomik değer katacaktır."