Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Erzurum’da bölgesel yayın yapan TRT Erzurum Radyosunun telefon konuğu oldu. Rektör Alma, konuşmasında üniversitemiz Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde 10 bin metrekare alana kurulan ve 500 kilovat (kW) enerji gücüne sahip olan Güneş Enerji Santrali (GES) hakkında bilgilendirmede bulundu.
‘Güneşli gün sayımızı avantaja çevirdik’
TRT Erzurum Radyosu’nda yayınlanan ‘Doğunun Sesi’ adlı programa telefonla katılan Rektör Alma, program sunucusu Yıldıray Yıldız’ın sorularını yanıtladı. Rektör Alma, üniversitemizin Güneş Enerji Santrali’nin kuruluş aşamasından bugüne kadar olan süreci hakkında şu açıklamalarda bulundu. “Dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş, elektrik, rüzgâr ve nükleer santraller var. Bizim en güzel imkânımız ise şehrimizin güneşli gün sayısının fazla olması. Mesela Antalya’dan iki gün daha fazla güneşli gün sayımız var. EPDK piyasasında güneş sahalarının haritası bulunuyor. Bu haritalar mavi, sarı ve kırmızı renklere göre ayırılmakta. Mavi renk en düşük radyasyonu, sarı renk orta seviye, kırmızı renk ise en üst derece radyasyonu gösteriyor. Haritaya göre bizim bölgemiz sarı renkte yer alıyor.”
‘GES, yüzde 30 elektrik ihtiyacını karşılıyor’
SERKA ajansının desteği ile geliştirilen proje hakkında da bilgi veren Rektör Alma, “Bu proje ile bizim bölgenin; Van, Antalya bölgesi gibi en ideal bölge olan kırmızı olduğunu tespit ettik ve Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi'nin (DAP) 1 milyon 300 bin TL desteğiyle güneş enerjisi santralimizi kurmaya karar verdik. Santralin kurulma aşaması yaklaşık 1 yıl sürdü ve 3 ay önce faaliyete geçirdik. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsümüzde gündüz enerji ihtiyacımızın tamamını karşılamaktayız. 10 bin metrekare alana kurulan ve 500 kilovat (kW) enerji gücüne sahip olan Güneş Enerji Santrali (GES) Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi (DAP) desteğiyle 3 milyon Türk Liraya mal oldu. DAP‘ın verdiği destek 1 milyon 300 TL kadar, geriye kalan 1 milyon 700 bin TL'sini de biz takviye ettik. GES, şuanda elektrik ihtiyacımızın 30’unu karşılıyor” şeklinde konuştu.
‘Devlete yükü az olan üniversite olmaya çalışıyoruz’
Rektör Alma, konuşmasını GES’in faaliyete geçmesiyle üniversiteye ne gibi bir getirisi olduğu konusunu izah ederek tamamladı. “100 dönüm bir arazi tahsis etmek için Iğdır Şehit Bülent Aydın Havaalanının yanında Milli Emlak ile irtibata geçtik. Arazi tahsisi tamamlandı. Maliye Bakanlığında süreç devam ediyor. Eğer bakanlıktan bu onayı alırsak bizim enerji ihtiyacımızın dışında kalan enerjiyi satıp önemli bir gelir elde etmiş olacağız. Kendi enerjisini üreten ve satan, devlete yük azaltan üniversite adayı olmak konumunda olacağız. Üniversite olarak yıllık gelirimizin 700 bin TL olduğunu bu santralin ise 2 yıl içinde kendini amorti edecektir. 25 yıl boyunca bu santral verimli bir şekilde kullanılacaktır.”