• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
18:17
CHP’den “Acınızı Paylaşıyoruz”
17:42
Vali Turan Başkanlığında Hedef, Sıfır Kaza!
14:13
Melekli’de Tarihi Gün: Doğalgaz Alevi Yandı! Başkan Tanık: “Buraya Doğalgaz Girmez” Diyenleri Yanılttık
13:02
Iğdır’da Kadınlardan Anlamlı Dayanışma: Filistin ve Lübnan İçin Umut Kermesi
10:52
Iğdır’da Yürekleri Sızlatan Ölüm
09:45
Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Personeline Başarı ve Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi
09:40
Rektör Gürel, Karabağ Zaferi’nin 5. Yılına Özel Törende Azerbaycan-Türkiye Kardeşliğini Vurguladı
09:39
Şehit Ailesine Anlamlı Ziyaret: Kaymakam Erdoğan’dan Duygusal Buluşma
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. 120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin
GENEL
Yayınlanma: 19 Ocak 2025 - 09:28
Güncelleme: 19 Ocak 2025 - 09:36

120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor.

GENEL
19 Ocak 2025 - 09:28
Güncelleme: 19 Ocak 2025 - 09:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin
Erzincan'ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor.

Zetrin, Kemaliye'de yapımı asırlar öncesine giden, bilinen birçok çiçek ve bitkiler topluluğudur. Mart ayında doğada yetişen bitkiler Kasım ayına kadar toplanmaya başlanır. Gölge ortamda kurutulur. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye'nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir.

Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin'in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılmaktadır.

Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Akaryakıt Fiyatlarındaki Yükseliş Çiftçiyi Zorluyor
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
Park halindeki kamyonet alev alev yandı
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
İlçemiz 1 metre çöktü! Bölge halkını tedirgin eden gelişme!
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Akçadağ’da odunluk yangını korkuttu
Son Haberler
CHP’den “Acınızı Paylaşıyoruz”
CHP’den “Acınızı Paylaşıyoruz”
Vali Turan Başkanlığında  Hedef, Sıfır Kaza!
Vali Turan Başkanlığında Hedef, Sıfır Kaza!
Melekli’de Tarihi Gün: Doğalgaz Alevi Yandı! Başkan Tanık: “Buraya Doğalgaz Girmez” Diyenleri Yanılttık
Melekli’de Tarihi Gün: Doğalgaz Alevi Yandı! Başkan Tanık: “Buraya...
Iğdır’da Kadınlardan Anlamlı Dayanışma: Filistin ve Lübnan İçin Umut Kermesi
Iğdır’da Kadınlardan Anlamlı Dayanışma: Filistin ve Lübnan İçin...
Iğdır’da Yürekleri Sızlatan Ölüm
Iğdır’da Yürekleri Sızlatan Ölüm
Iğdır'da Su Maymunu Kurtarılarak Doğaya Salındı
Iğdır'da Su Maymunu Kurtarılarak Doğaya Salındı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim