• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
19:55
"Yangına Su Yok, Kameraya Poz Var!
13:59
Rektör Gürel Basınla Buluştu: “Iğdır Üniversitesi Bölgesel Güç, Küresel Vizyon!
12:26
Görevi Devraldı, Hedef Belli: Iğdır Üniversitesi’ni Uluslararası Vizyonla Buluşturmak"
09:29
Masa Tenisinde Gurur Tablosu: Iğdır Takımı Türkiye Finallerinde!
09:28
Bocce’de Büyük Başarı: Takımlarımız Yarı Finalde!
00:57
Kadın Apartman Boşluğuna Atıldı: Emniyet Zanlının Peşinde
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. 120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin
GENEL
Yayınlanma: 19 Ocak 2025 - 09:28
Güncelleme: 19 Ocak 2025 - 09:36

120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor.

GENEL
19 Ocak 2025 - 09:28
Güncelleme: 19 Ocak 2025 - 09:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin
Erzincan'ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor.

Zetrin, Kemaliye'de yapımı asırlar öncesine giden, bilinen birçok çiçek ve bitkiler topluluğudur. Mart ayında doğada yetişen bitkiler Kasım ayına kadar toplanmaya başlanır. Gölge ortamda kurutulur. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye'nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir.

Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin'in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılmaktadır.

Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Son Haberler
"Yangına Su Yok, Kameraya Poz Var!
Rektör Gürel Basınla Buluştu: “Iğdır Üniversitesi Bölgesel Güç, Küresel Vizyon!
Rektör Gürel Basınla Buluştu: “Iğdır Üniversitesi Bölgesel Güç,...
Görevi Devraldı, Hedef Belli: Iğdır Üniversitesi’ni Uluslararası Vizyonla Buluşturmak
Görevi Devraldı, Hedef Belli: Iğdır Üniversitesi’ni Uluslararası...
Masa Tenisinde Gurur Tablosu: Iğdır Takımı Türkiye Finallerinde!
Masa Tenisinde Gurur Tablosu: Iğdır Takımı Türkiye Finallerinde!
Bocce’de Büyük Başarı: Takımlarımız Yarı Finalde!
Bocce’de Büyük Başarı: Takımlarımız Yarı Finalde!
Iğdır'da Su Maymunu Kurtarılarak Doğaya Salındı
Iğdır'da Su Maymunu Kurtarılarak Doğaya Salındı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim