• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
13:41
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti: "Emanetiniz Emanetimizdir''
09:46
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
09:41
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
09:23
Cantürk Alagöz: "15 Temmuz, Türk milletinin iradesine zincir vurulamayacağının ispatıdır"
09:19
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
09:15
81 İlden Ortak Paylaşım: Gençlik ve Spor Hizmetlerinde Yeni Yol Haritası
09:14
Rektör Gürel’den 15 Temmuz Mesajı: “Milletimiz, İradesine Sahip Çıkmayı Tüm Dünyaya Gösterdi”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Erzincan'da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: "Kesme kadayıf tatlısı"
GENEL
Yayınlanma: 11 Mart 2025 - 08:52
Güncelleme: 11 Mart 2025 - 08:54

Erzincan'da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: "Kesme kadayıf tatlısı"

Erzincan'ın yöresel tatlıları arasında yer alan ve coğrafi işaretli Erzincan kesme kadayıf tatlısı, Ramazan ayında yoğun talep görüyor.

GENEL
11 Mart 2025 - 08:52
Güncelleme: 11 Mart 2025 - 08:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erzincan'da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: "Kesme kadayıf tatlısı"
Erzincan'ın yöresel tatlıları arasında yer alan ve coğrafi işaretli Erzincan kesme kadayıf tatlısı, Ramazan ayında yoğun talep görüyor.

2021 yılında "Erzincan kesme kadayıfı" ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen ve Mahreçli Coğrafi İşaret Belgesi alan tatlı, yörenin asırlık lezzetleri arasında yer alıyor. Asırlardır sofraları süsleyen tatlı Ramazan ayında iftardan sonra olmazsa olmazlardan. Yöre insanı tarafından üretilen tereyağı, süt, şeker ile yoğrulan hamur, yufka haline getirildikten sonra elde bıçakla kesilerek tel tel haline getiriliyor. Daha sonra, bakır tepsiye konulan kadayıfın üzerine yine bölgede yetişen cevizlerden bolca bırakılan kadayıf, tereyağı sürüldükten sonra fırında kısık ateşte pişiriliyor. Şerbetli olmasına rağmen tüketiciler tarafından hafif bir tatlı olduğu söylenirken özellikle iftardan sonra yenildiğinde rahatsız etmediğini ifade ediyor.

Erzincan'da uzun yıllardır kadayıf üreticiliği yapan Fatma Ballı, 3 kişi başladıkları işletmede 40 kişi çalıştıklarını, tescil almak için de uzun uğraş verdiklerini anlatarak, "2005 yılında bu işe girdik eşimle beraber. O zaman 3 kişiydik, şimdi 40 kişiyiz. Erzincan'ın tanınmış ürünü kesme kadayıfı üretiyoruz. Ramazan ayı geldi ve üretimimiz daha fazla arttı. İftar sofralarının vazgeçilmezi kesme kadayıf üretiyoruz. 2019 yılında kadayıfa tescil için başvuruda bulunduk. 2021 yılının mayıs ayında bize cevap geldi ve Erzincan'ın tescilli ürünü oldu" dedi.

'Dökme kadayıf gibi yapılmıyor'

Kesme kadayıfın tarifi hakkında İHA muhabirine bilgi veren Ballı, "Hamurunda diğer kadayıflar gibi değil de farklılığı; içerisinde süt, yağ, yumurta, karbonat, sirke ile yoğuruyoruz. Daha sora açıp kesiyoruz. Diğer dökme kadayıflar gibi değildir. Biraz meşakkatlidir. Daha sonra tepsiye tere yağı ile yayıp cevizle süsleyip ikram ediyoruz" diye konuştu.

''Ramazan ayında üretim hızlandı, bayrama yakın yoğunluk artar'

Üretici Fatma Ballı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte üretimin hızlandığını bayrama yakın daha da artacağını belirterek, "Ramazan ayında daha fazla iftar sofralarını süslüyor. Bayrama yakın daha fazla insanlar birbirlerine ikram ettiği için yoğunluğumuz daha fazla olacak" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Iğdır Halkı Tepkili: Kamu Malına Zarar Verenler Bulunsun!
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Malatya'da uyuşturucu operasyonu
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 firari hükümlü tırda yakalandı
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Diyadin kaplıcalarına yoğun ilgi
Son Haberler
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti:
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti: "Emanetiniz Emanetimizdir''
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
Cantürk Alagöz:
Cantürk Alagöz: "15 Temmuz, Türk milletinin iradesine zincir vurulamayacağının...
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
Erzincan'da "Orada Dur!" adlı panel düzenlendi
Erzincan'da "Orada Dur!" adlı panel düzenlendi

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim