• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • ASAYİŞ
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • RESMİ İLANLAR
  • EĞİTİM
  • GENEL
  • TEKNOLOJİ
  • IĞDIR DÜNYA
  • Ara
SON DAKİKA:
13:41
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti: "Emanetiniz Emanetimizdir''
09:46
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
09:41
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
09:23
Cantürk Alagöz: "15 Temmuz, Türk milletinin iradesine zincir vurulamayacağının ispatıdır"
09:19
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
09:15
81 İlden Ortak Paylaşım: Gençlik ve Spor Hizmetlerinde Yeni Yol Haritası
09:14
Rektör Gürel’den 15 Temmuz Mesajı: “Milletimiz, İradesine Sahip Çıkmayı Tüm Dünyaya Gösterdi”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Van'da "kapsüllenmiş maya" üretildi
TEKNOLOJİ
Yayınlanma: 04 Aralık 2024 - 10:13
Güncelleme: 04 Aralık 2024 - 10:24

Van'da "kapsüllenmiş maya" üretildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (Van YYÜ) hayata geçirilen projeyle nanoteknoloji ile probiyotik mikroorganizmaların ekmek gibi temel gıdalarda canlı kalması sağlandı. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral, bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığını ifade ederek, "Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir. Ekmek, halkımızın

TEKNOLOJİ
04 Aralık 2024 - 10:13
Güncelleme: 04 Aralık 2024 - 10:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Van'da "kapsüllenmiş maya" üretildi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (Van YYÜ) hayata geçirilen projeyle nanoteknoloji ile probiyotik mikroorganizmaların ekmek gibi temel gıdalarda canlı kalması sağlandı. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral, bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığını ifade ederek, "Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir. Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik" dedi.

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Aslıhan Alav'ın geliştirdiği "kapsüllenmiş maya" teknolojisi probiyotiklerin gıdalarda dayanıklılığını artırırken, besin değerlerini koruma potansiyeliyle dikkat çekiyor. Çalışma, probiyotiklerin ısıl işlemden sonra bile etkisini kaybetmeden insan sağlığına fayda sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Van YYÜ İnovan Girişimcilik Merkezi'nin desteklediği ve patent başvurusu yapılan projede laboratuvar ortamında yapılan testlerde de probiyotiklerin sindirim sisteminde canlılığını koruduğu tespit edildi.

"Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor"

İHA muhabirine konuşan Doç. Dr. Raciye Meral, probiyotiklerin ısıl işleme dayanıklılığını artırmak için geliştirilen bu projenin Aslıhan Alav'ın doktora tezinin bir parçası olarak yürütüldüğünü belirtti. Probiyotiklerin oksijen ve sıcaklıktan olumsuz etkilendiğini, bu sebeple insan sağlığına olan olumlu etkilerini kaybedebildiğini ifade eden Doç. Dr. Meral, "Probiyotik mikroorganizmaları nanoteknolojinin sağladığı avantajlarla nanoliflere entegre ederek, ekmek gibi gıdalarda korumayı hedefledik. Yaptığımız analizler, pişirme süreci sonrasında da bu mikroorganizmaların canlı kaldığını gösterdi ancak bu yeterli değildi; sindirim süreçlerine de dayanıklı olmaları gerekiyordu. Laboratuvar ortamında yaptığımız testlerde probiyotiklerin sindirim sisteminde de canlılığını koruduğunu tespit ettik. Bu çalışma dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor" dedi.

"Bağırsaklara kadar sağlıklı ulaşıyor"

Bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığının altını çizen Meral, "Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir. Pandemi sonrası probiyotiklere olan ilgi artış gösterdi. Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik" diye konuştu.

"Pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik"

Doktora öğrencisi Aslıhan Alav ise projeyle ekşi maya fermantasyon sürecini 10 günden 1 güne indirdiklerini belirterek, "Geleneksel yönteme göre pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik. Daha sonra bu pişme sonrasında da bağırsağa inip inmediklerini tespit ettik ve bu canlı organizmaların pişme sonrasında da bağırsağımıza inebildiğini ve yaklaşık 9 bin koloni olduğunu tespit ettik. Elde ettiğimiz bu sonuçlar, çalışmamızın değerini daha da artırıyor" dedi.

"Patent başvurusu yapıldı"

Projeyi destekleyen İnovan Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Kına, merkezin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van YYÜ ortaklığıyla kurulduğunu belirtti. Üniversitede geliştirilen projelerin genellikle fikir aşamasında kaldığına dikkat çeken Kına, "Biz projelerin ticarileşmesi ve şirketleşmesi için mentörlük ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Şu an kuluçka programında devam eden nanobiyotikler projemiz de bu kapsamda yer alıyor. Patent başvurusu yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Bu proje hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir inovasyon" şeklinde konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Uçar; "Yenilikçi ve yararlı projelere desteğimiz sürecek"
Başkan Uçar; "Yenilikçi ve yararlı projelere desteğimiz sürecek"
MAGİNDER, üniversite öğrencileri ve hasta yakınlarıyla iftarda buluştu
MAGİNDER, üniversite öğrencileri ve hasta yakınlarıyla iftarda buluştu
ETÜ Milli Teknoloji Atölyesi kurmak için hazır
ETÜ Milli Teknoloji Atölyesi kurmak için hazır
"Kış Bilim Festivali 2025" Erzurum'da başladı
"Kış Bilim Festivali 2025" Erzurum'da başladı
Son Haberler
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti:
Şehit Bülent Aydın’ın Kardeşine Vefa Ziyareti: "Emanetiniz Emanetimizdir''
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
Iğdır’da Özgür Mahallesi’nde Ulaşım Konforu Artıyor
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
Ali Kemal Ayaz: “15 Temmuz, milletimizin yürekten yazdığı bir destandır”
Cantürk Alagöz:
Cantürk Alagöz: "15 Temmuz, Türk milletinin iradesine zincir vurulamayacağının...
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
Milletin Destanı: 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
20 milyon liralık vurguna 1 gün hapis cezası
20 milyon liralık vurguna 1 gün hapis cezası

Ana Sayfa
GÜNDEM
SPOR
EKONOMİ
ASAYİŞ
SAĞLIK
SİYASET
RESMİ İLANLAR
EĞİTİM
GENEL
TEKNOLOJİ
IĞDIR
DÜNYA
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GÜNDEM
  • IĞDIR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim